... ...

Importanța albinelor pentru pământ

Albinele sunt esențiale pentru un mediu sănătos, astfel ca ne bazam pe ele, dar și pe alte insecte, pentru a poleniza majoritatea fructelor și legumelor. Dacă albinele sunt amenințate de anumiți factori atunci si alimentația noastră este amenințată. De aceea se spune ca albinele sunt cele mai importante ființe vii de pe planeta. Albert Einstein spunea ca “Dacă albinele vor dispărea, omenirea va mai supraviețui 4 ani, cel mult”.

Cum trăiesc albinele

Albinele trăiesc în stupi sau colonii, membrii fiind împărțiți in trei tipuri: regina, albinele muncitoare si trântorii.

Regina (matca) este cea care conduce stupul. Ea produce substanțe chimice care ghidează comportamentul celorlalte albine, dar treaba ei cea mai importanta este aceea de a depune oua. În lunile de vara este cea mai ocupata, când poate depune pana la 2500 de oua pe zi. Regina poate trai pana la 5 ani. Dacă aceasta moare, albinele muncitoare vor crea o noua regina prin alegerea unei larve tinere pe care o hrănesc cu mâncare regala (Royal Jelly), ceea ce permite larvei sa se transforme într-o regina fertila. Matca se distinge de alte albine prin faptul ca are corpul mai mare, abdomenul mai alungit și mai subțire.

Albinele muncitoare sunt doar femele, iar rolul lor este acela de a culege nectarul și polenul, de a îngriji puii, sa construiască si sa protejeze stupul (și matca), sa asigure curățenia si ventilarea stupului. Numărul albinelor lucrătoare într-un stup variază de la un anotimp la altul, dar acesta este undeva intre 15.000 si 60.000. Viața albinelor lucrătoare variază de la 27-30 de zile, in perioada culesului, la 40-60 de zile, primăvara și toamna.

Trântorii sunt masculii stupilor si au doar rolul de a se împerechea cu regina. În fiecare stup trăiesc câteva sute de trântori in timpul primăverii si al verii, însă iarna când stupul intra in modul de supraviețuire aceștia sunt dați afara. Durata lor de viată este intre 6 si 8 săptămâni.

 

 

Curiozități despre albine

  • Albina care înțeapă un om sau un animal, moare, pentru ca odată cu pierderea acului se rupe si o parte din tubul digestiv.
  • Albinele produc mierea pentru a supraviețui pe perioada iernii, însă spre norocul nostru produc o cantitate de 2-3 ori mai mare decât au nevoie.
  • Pare incredibil, pentru ca sunt așa micuțe, dar albinele pot zbura cu o viteza de pana la 25 – 30 km/h și pot bate din aripi de pana la 200 de ori pe secunda, de aici si bâzâitul incofundabil.
  • Fiecare albina are circa 170 de receptori odoranți, ceea ce înseamnă ca au un simt al mirosului foarte dezvoltat. Folosesc acest lucru pentru a comunica in stup si pentru a recunoaște diferite tipuri de flori, atunci când caută hrana.
  • În timpul unei vieții o albina lucrătoare produce foarte putina miere, cam a 12-a parte dintr-o linguriță.
  • Mierea nu expira niciodată. Se știe acest lucru pentru ca s-a găsit miere nealterata, în recipiente, în mormintele faraonilor vechi de mii de ani.
  • Ouăle fertilizate devin albine lucrătoare (femele), în timp ce ouăle nefertilizate devin trântori (masculi).
  • În timpul unei expediții pentru adunat de hrana, o albina poate zbura aproximativ 9 – 10 km.
  • Pentru producerea unui kilogram de miere, albinele trebuie sa adune nectar de la aproape 4 milioane de flori.
  • Sunt cunoscute aproximativ 16.000 de specii de albine care trăiesc pe toate continentele, mai puțin Antarctica.
  • Patru familii de albine (Andrenidae, Colletidae, Halictidae si Apidae) care trăiesc in zone tropicale sau subtropicale au capacitatea de a zbura noaptea, ceea ce le permite sa evite mulți prădători si sa exploateze flori care produc nectar si noaptea.
  • După ce matca depune ouăle în alveole, durează 21 de zile pana la nașterea albinelor, timp in care acestea trec prin trei stadii de dezvoltare, respectiv: ou, larva si nimfa.

 

Surse și adrese web utile:

https://en.wikipedia.org/wiki/Bee

https://www.natgeokids.com/za/discover/animals/insects/honey-bees/

https://friendsoftheearth.uk/bees/20-facts-you-need-know-about-bees

https://www.descopera.net/despre-albine/

Informații utile

Pe scurt, despre ceea ce facem

Rețele de socializare